En doft av 70-tal i Borås

Det är inte lätt att imponera på knallar med en kalkyl som visar på 10 – 15 miljoner i förlust per år, som i fallet med Kongresshuset. Att förlusten ska finansieras med en slags lokal kommunal energiskatt väcker inte heller enbart varma känslor.

Samtidigt finns visionen att förlusten ska bidra till enorma intäkter i staden. Hundratals miljoner. Vi får väl se. Dagens BT berättar om hus intäktsvisioner inte infriats för turismsatsningar.

Resonemangen om hur förlustverksamheter ändå genererar väldiga vinster känns igen från de trista 70-talet. Då rämnade delar av den traditionella svenska industrin. Då presenterades idéer om att det ändå var fantastiskt lönsamt att driva industrier vidare med förskräckliga förluster. Det talades om den totala samhällsnyttan. Gick fabriken back med 100 miljoner så sågs ändå väldiga samhällsvinster i att produktionen ändå hölls igång.

Idésufflén kröntes med begreppet sociala årsredovisningar, mastondontskrifter där alla möjliga nyttor listades och adderades för att rättfärdiga att hålla krisande verksamheter vid liv med skattepengar. Subventioner som också skulle sätta krokben för konkurrenter utan statsstöd.

Idén att skapa vinster genom förluster lever med Kongresshuset upp i Borås i ny tappning. Liksom idén att med offentliga medel vrida snett konkurrensen mot näringsidkare som får klara sig utan pengar från det allmänna.

Folkets husFramtida Kongresshus. Skylten Livsfarlig ledning står dock Trafikverket för.

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “En doft av 70-tal i Borås

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s