Svagt nav kan vara bra

Sjuhärad saknar ett starkt nav, förkunnar Västsvenska Handelskammaren när årets tillväxtrankning presenteras. I rapporten pekas den klena navfunktionen ut som något dålig. Det kan vara värt att tänka tanken att det kan vara tvärtom.

Säkert är det bra att vara nav. Men hur bra och kul är det att vara periferi, ekrar och fälg? Navidén kan verka tjusig, men det innebär också att resurser sugs in till centrum från periferin. Göteborg skryter om hur många unga välutbildade som håller till där. Ja, och de har sugits inkråm omgivningen. Så skapas också regionala obalanser. Navet pumpar knappast ut kraft i periferin.

Men eftersom bland annat media, opinionsbildare och politiker håller till inne i navet är den nackdelen knappast något som uppmärksammas. Allt som gynnar centrum ses som bra. Kanske vore det bättre att ändra tankesättet.

För att förstärka trovärdigheten i detta resonemang vill jag stryka under att detta inte är något som jag själv tänkt ut. Om denna problematik har det forskats kring. När jag läste om det handlade det som förhållande i utvecklingsländer, där det tidigt var ett tydligt problem att alla resurser sugs in till eliter i storstäder. Då visade det sig till exempel att utvecklingsinsatser som sattes in på landsbygden var rätt verkningslösa, därför att resurserna ändå snart sögs in till centrum.

Följ inte nödvändigtvis locktonerna för navförespråkarna. Periferi, res dig!
Suzuki Burgman 650 skoterEtt stark nav är bra för motorcykeln, men det kan vara värt att fundera på om navidén är lika jättebra för god regional utveckling. (Foto Scanpix)

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Lämna en kommentar